Telemetrija postrvi na reki Idrijci


1.6.2017 je Zavod REVIVO v sodelovanju z RD Idrija začel s kampanjo zbiranja prostovoljnih prispevkov za vedenjsko raziskavo soške postrvi na reki Idrijci, in sicer na platformi družbe Experiment. Razen genetskih raziskav na soški postrvi še ni bilo opravljenih raziskav stopnje preživetja, izbire habitatov ali interakcij z drugimi vrstami postrvi v naših rekah. K sodelovanju smo povabili tudi priznane strokovnjake telemetrije iz Norveške ter ribjega vedenja iz Švedske. V reko Idrijco bomo vložili 20 soških postrvi in 20 šarenk, in jih opremili s telemetrijskimi oddajniki. S pomočjo sprejemnih anten bomo nato 1 mesec natančno sledili njihovim premikom. Iz rezultatov raziskave bo mogoče primerjati aktivnost in migracije osebkov obeh vrst po izpustu v naravno okolje, izbiro habitatov ter smrtnost. Ugotovljena vedenjska razmerja med obema vrstama nam bodo pomagala optimizirati programe vlaganj soških postrvi in šarenk ter s tem ohraniti soško postrv kot ogroženo vrsto tudi v slovenskih vodotokih.

Vsi, ki si želite sodelovati pri ohranjanju naše soške lepotice Vas prosimo, da finančno podprete raziskavo in nam tako omogočite, da pridemo do novih spoznanj o tej vrsti. Delo na projektu bo opravljeno prostovoljno, z zbranimi sredstvi želimo pokriti potne stroške in nastanitve tujih strokovnjakov, nabavo potrošnega materiala ter potne stroške in prehrano študentov prostovoljcev pri raziskavi.

Projekt med drugim podpira tudi prof. dr. Mihael J. Toman, prodekan za področje biologije na Biotehniški Fakulteti Univerze v Ljubljani, ki je prijazno posredoval tudi pri pridobivanju študentov prostovoljcev.

Že vnaprej se vam zahvaljujemo za podporo in vas prosimo za posredovanje informacije čim večjemu krogu ljubiteljev narave.

Povezava: https://experiment.com/projects/stocked-marble-trout-behaviour?s=discover

Za kakršnekoli dodatne informacije ali pojasnila smo vam na voljo na elektronskem naslovu: blaz.cokan@ozivimo.si.

Skupaj Oživimo naravo!

Ekipa Zavoda REVIVO in RD Idrija