Novice


Vedno sveže novice iz reke Idrijce…

Odprava RZS popustov

Posted by on 09:32 in Novice | Comments Off on Odprava RZS popustov

Odprava RZS popustov

Z letošnjo sezono 2019 smo v RD Idriji uvedli nekatere spremembe cenika ribolovnih dovolilnic in odpravili vse RZS popuste, ki smo jih ponujali za člane RZS.
Sprememba velja za vse člane RZS, neodvisno od članstva ribiške družine.

Vsa prodajna mesta že ponujajo dovolilnice po novem ceniku.

Želimo vam uspešen ribolov!

Čistilna akcija 2019

Posted by on 09:23 in Novice | Comments Off on Čistilna akcija 2019

Čistilna akcija 2019

Ribiška družina Idrija organizira čiščenje bregov reke Idrijce in pritokov in sicer v soboto, 23. marca 2019 ob 8. uri. Čiščenje bo trajalo 4 ure in je obvezno za vse člane.

Dobimo se na običajnih mestih po okoliših:

• Idrija – Avtobusna postaja.
• Cerkno – Avtobusna postaja Želin,
• Sp. Idrija – Avtobusna postaja.

Cena ure neopravljenega čiščenja bregov Idrijce in pritokov je po sklepu UO z dne 24.1.2012 je 14,00 € . Vsem, ki se ne bodo udeležili čistilne akcije bo poslan račun za neopravljeno obvezno delo v družini v višini 56,00 €. V primeru neopravljenega dela in neplačila je letna ribolovnica neveljavna.

V primeru slabega vremena se čistilna akcija prenese za en teden na soboto 30.3.2019. Obvestilo o tem bo objavljeno na naši spletni strani.

Letne ribolovne dovolilnice bomo delili po čistilni akciji od 12:30 do 14:00 v Ribiškem domu RD Idrija, Srednja Kanomlja 34A.

Prosimo, da s sabo prinesete člansko izkaznico. Potrdilo o plačilu članarine in letne dovolilnice prinesite le v primeru, da ste plačilo izvedli v tednu pred čistilno akcijo.

Dober prijem!

Napovednik Filma Blue Heart

Posted by on 11:52 in Novice | Comments Off on Napovednik Filma Blue Heart

Napovednik Filma Blue Heart

Filmski napovednik Blue Heart

Tukaj je napovedni filmček kaj vas čaka na festivalu. Na koncu filma imamo tudi nekaj daril za izžrebane srečneže, ki si boste film ogledali in izpolnili anketo z vašimi vtisi o filmu.

Tukaj je napovedni filmček kaj vas čaka na festivalu. Na koncu filma imamo tudi nekaj daril za srečneže, ki si boste film ogledali in izpolnili anketo z vašimi vtisi o filmu.Here is the film trailer of whats to come. At the end of the film he have some giveaway perks for all those that will watch the film and provide feedback to the survey.

Posted by Ribiška družina Idrija – Idrija Fishing Association on Friday, June 22, 2018

Idrija Fly Fishing Festival 2018

Posted by on 22:26 in Novice | Comments Off on Idrija Fly Fishing Festival 2018

Idrija Fly Fishing Festival 2018

Naš festival se bo letos odvijal že tretje leto zaporedoma.

Vsi lepo vabljeni v soboto 8. septembra v Idrijo, natančneje v Mladinski center Idrija, kjer se bomo družili ob vezanju muh in odličnem dokumentarnem filmu.

Tokratni filmski festival (v sklopu Idrija Fly Fishing Festivala) bo ponovno obarvan naravo/vodo varstveno, saj si boste lahko ogledali novi dokumentarni film o problematiki hidroelektrarn in njihovem izredno škodljivem vplivu na okolje in podnebje Blue Heart of Europe, ki ga je posnelo podjetje Patagonia.
Film ima slovenske podnapise in je primeren za vse generacije, saj je poljudno poučne zvrsti.

VSTOP JE PROST!

Podroben program sledi kmalu zato se naročite na novice in sledite naši Facebook strani.

Facebook dogodek

Za več info pišite na miha@rd-idrija.si ali obiščete sledeče povezave.

Blue Heart of Europe

Patagonia

Čistilna akcija 2018 uspešno izpeljana

Posted by on 19:42 in Novice | Comments Off on Čistilna akcija 2018 uspešno izpeljana

Čistilna akcija 2018 uspešno izpeljana

Včeraj smo člani RD Idrija uspešno izpeljali letno čistilno akcijo, ki je tokrat potekala v čudovitem sončnem vremenu. Iz treh zbirnih mest, Idrije, Spodnje Idrije in Cerkna, so člani po odsekih čistili tako desne kot leve bregove Idrijce. Na žalost smo lahko ugotavljali, da je odpadkov, predvsem plastike in umetnih tekstilov po vejah še vedno veliko. Poleg tega smo med odpadki lahko našteli tudi pločevinke in raznorazne druge plastične odpadke, ki se ne bodo nikoli razgradili. Kot družba moramo še ogromno postoriti zato, da odpadke pravilno zavržemo, še bolj pomembno pa, da delamo na ozaveščanju in izobraževanju, da kupujemo in uporabljamo manj plastike. Dopoldne smo zaključili s piknikom pri ribiškem domu RD Idrija. Prilagamo še nekaj fotografij včerajšnjega dneva.

Čistilna akcija 2018 – OBVESTILO

Posted by on 10:47 in Novice | Comments Off on Čistilna akcija 2018 – OBVESTILO

Čistilna akcija 2018 – OBVESTILO

Ribiška družina Idrija organizira čiščenje bregov reke Idrijce in pritokov in sicer v soboto, 21. aprila 2018 ob 8. uri. Čiščenje bo trajalo 4 ure.

Dobimo se na običajnih mestih po okoliših:

• Idrija – Avtobusna postaja.
• Cerkno – Avtobusna postaja Želin,
• Sp. Idrija – Avtobusna postaja.

Cena ure neopravljenega čiščenja bregov Idrijce in pritokov je po sklepu UO z dne 24.1.2012 je 14,00 € . Vsem, ki se ne bodo udeležili čistilne akcije bo poslan račun za neopravljeno obvezno delo v družini v višini 56,00 €. V primeru neopravljenega dela in neplačila je letna ribolovnica neveljavna.

V primeru slabega vremena čistilna akcija odpade.

Vremensko napoved je za aprilske dni težko napovedovali, zato bo dokončna odločitev o izvedbi čistilne akcije objavljena na spletni strani RD Idrija dan pred napovedanim datumom.

Kot po navadi bo zaključek čistilne akcije v RIBIŠKEM DOMU , SREDNJA KANOMLJA 34A .

Svetovni dan vode

Posted by on 09:32 in Novice | Comments Off on Svetovni dan vode

Svetovni dan vode

Svetovni dan vode

Verjetno že veste, ampak vam bomo vseeno povedali 😉
Danes je Svetovni dan vode – zato izrazite spoštovanje do edine stvari na tem planetu zaradi katere vi in vsako drugo živo bitje lahko živi. In zahvalite se ji za to, da lahko uživate v muharjenju 😄
🌧️💧🥛 🎣 🐟
Oglejte si čudovit “vodni” video od Feel Slovenia

Today is World Water Day! 💧 Slovenia is a land of water. Water is everywhere you go. The famous Lake Bled, the emerald green River Soča, the intermittent Lake Cerknica, and sparkling waterfalls. Find refreshment in crystal clear rivers and healing waters. Be filled with new, fresh energy. 💙 #feelsLOVEnia

Posted by Feel Slovenia on Wednesday, March 22, 2017

Čistilna akcija 2018

Posted by on 12:40 in Novice | Comments Off on Čistilna akcija 2018

Čistilna akcija 2018

Dragi člani RD Idrija, letos bo čiščenje bregov reke Idrijce in pritokov v soboto 31. marca 2018, ob 8:00. Čiščenje bo trajalo 4 ure. Dobimo se na običajnih mestih po okoliših: Idrija – avtobusna postaja, Cerkno – avtobusna postaja Želin, Sp. Idrija – avtobusna postaja.
Letne dovolilnice 2018 se bodo delile isti dan, po koncu čiščenja, od 12:30 do 13:30 v Ribiškem domu RD Idrija na naslovu Srednja Kanomlja 34A.
Sabo prinesite člansko izkaznico in potrdilo o plačilu članarine in letne dovolilnice.
Se vidimo kmalu!

Zgodovina ribolova v dolini Idrijce 2. del

Posted by on 10:09 in Novice | Comments Off on Zgodovina ribolova v dolini Idrijce 2. del

Zgodovina ribolova v dolini Idrijce 2. del

Do prvih rudniških zapisov se je dokopala najboljša poznavalka najstarejše idrijske zgodovine dr. Marija Verbič v svoji disertaciji Idrijski rudnik do konca 16. stoletja (Ljubljana, 1965). Dr. Verbičeva je temeljito raziskala in interpretirala pisne vire iz konca 15. stoletja, ki so ohranjeni v Čedadu in Benetkah. Med drugim je ugotovila, da je Svet desetih v Benetkah že leta 1493 dovolil “nemški” rudarski družbi (Kacijan Anderlein) lov okrog rudarske naselbine in ribolov v Idrijci. To pravico so si sicer lastili tolminski konsorti (grofje) kot zemljiški gospodje na idrijskih tleh.

Fishing License from 1949

Ribiška dovolilnica iz leta 1949

Domnevamo lahko, da sta bila ribolov in lov v 16. stoletju, ko so v Idriji gospodarile družbe rudarskih podjetnikov, dokaj neurejena, saj pristojnosti med rudnikom, tolminskim gospostvom in deželnim knezom niso bile jasno razmejene. Najbrž je največ odlovil tisti, ki je bil hitrejši in iznajdljivejši, vsekakor pa je cvetel krivolov vseh vrst.

Fishing License from 1949

Ribiška dovolilnica iz leta 1949

Do spremembe je prišlo šele po podržavljenju rudnika leta 1575, ko se je oblast odločila vpeljati nekaj redu tudi na tem področju. Leta 1580 je bil izdan znameniti Karolinški rudarski red za idrijski rudnik, ki je uzakonil celovito in radikalno reorganizacijo podjetja. S tem vladarjevim kodeksom so poskušali urediti tudi ribolov v Idrijci in njenih pritokih, saj je bilo zaradi prevelikega in nenadzorovanega ulova v teh vodah vse manj rib.

Fishing License from 1949

Ribiška dovolilnica iz leta 1949

 

 

Zgodovina ribolova v dolini Idrijce

Posted by on 14:55 in Novice | Comments Off on Zgodovina ribolova v dolini Idrijce

Zgodovina ribolova v dolini Idrijce

Medtem, ko si ribe čez zimo lahko oddahnejo od naših muh, je ta čas za ribiča odlična priložnost, da ponovno napolni svoje škatle z novimi muhami in se nauči kaj novega, ter tako vsaj malo pomiri svoj ribiški duh do aprila. S tem namenom smo za vas pripravili serijo kratkih člankov o zgodovini ribolova v dolini reke Idrijce.

O1-1

V naših krajih lahko sledimo najstarejšim omembam ribolova globoko v stoletja srednjega veka. Znano je, da je območje doline Idrijce v 14. stoletju spadalo v okvir Tolminskega gospostva in pod vrhovno pristojnost Oglejskega patriarhata. Med pravice oglejskega patriarha je spadal tudi ribolov, ki je bil v tistih časih podobno kot lov privilegij svetne in cerkvene fevdalne gosposke. Patriarh je imel ob vseh rekah, tudi ob Idrijci in njenih pritokih, nastavljene svoje ribiče, za katere so bili dolžni poskrbeti tamkaj živeči podložni kmetje. Podložniki so morali gospodovim ribičem postreči s hrano in pijačo, po potrebi pa jim nuditi celo prenočišče.

Sčasoma se je ta prvotna naturalna dajatev spreminjala v denarno obveznost, ki se je poravnavala enkrat na leto in je bila zapisana v urbar med druge davščine in služnosti. Urbarialni zapisi jo v 14. stoletju omenjajo kot “denar za kruh ribičev”. Tako je na primer urbar čedajske plemiške rodbine Longo (Johannes Longo je bil gastald v Tolminu) že leta 1300 predpisoval kmetoma Martinu v Cerknem in Dominiku v Policah tudi obveznost “en denar za kruh ribičev”.
O1-2

Še zgovornejši je v tem pogledu znani Tolminski urbar iz leta 1377, ki je dajatev “namesto kruha ribičem” nalagal kar osemnajstim kmetijam tedanje cerkljanske “dekanije”, seveda tistim, ki so segale na območja ribolovnih voda. Za primer omenimo kmetijo v Selcah, ki je morala za omenjeni ribolovni davek odriniti 1 denar, vrednost vseh davščin, ki so letno bremenile kmetijo, pa je znašala 53 denarjev ali pol marke (“denar” in “marka” – tedanja valuta).