Idrija Fly Fishing Festival 2016


Ideja o muharskem festivalu v Idriji je prvič vzklila poleti 2015 med preživljanjem prostega časa ob reki Idrijci. Sprva le kot predvajanje filmov, tekom jeseni in sedaj že zime pa je ideja rasla in rasla. Mladi člani Ribiške družina Idrija tako letos organiziramo edinstveni festival muharjenja, ki bo združeval kombinacijo filmov, sejma in demonstracij vezanja umetnih muh, druženja, delavnic muharskih tehnik in še mnogo več. Še posebej smo ponosni, da bomo prav v Idriji, kot prvi v Evropi predvajali filme svetovno znanega mednarodnega filmskega festivala INTERNATIONAL FLY FISHING FILM FESTIVAL™.

In več kot smo se pogovarjali bolj smo spoznavali, da brez teh pristnih rek in ekosistemov ne bi mogli loviti rib, gledati vseh teh filmov in nobenega smisla ne bi imelo vezati čudovite vzorce umetnih muh. Obstaja nekaj močnejšega kot le pohajkovanje po rekah. Pomembno nam je, da so te reke v naravnem stanju, divje, neukročene kakor pokrajine skozi katero tečejo. In zato se nam zdi pomembno, da je naš festival tudi medij, ki sporoča, da je ohranjanje in zaščita narave izrednega pomena, tudi za širšo javnost, ki se tega zaveda mogoče malo manj kot ribiči in kajakaši, ki preživimo za reko vsak prosti trenutek. Tudi navadni ljudje, ki se zatekajo v naravo želijo preživljati prosti čas kjer so globoki modro-zeleni tolmuni polni in ki režejo globoke doline in kanjone, kjer se v poletni vročini vsakdo želi ohladiti in kjer vsakdo naredi selfi, ko obišče takšen divji neokrnjen delček sveta.

Idrijca, biser naše regije. Reka, ki je pisala zgodovino lokalnega okolja, industrije in ljudi. In v njenih temnih tolmunih Idrijca še vedno skriva enega največjih zakladov evolucije postrvi – edinstveni plenilec, ki slovi po marmornatem vzorcu, velikosti in še posebej previdnem karakterju. Vrhunski izziv za vsakega pravega muharja – Marmornata postrv tipa Idrijca. Mi jo imenujemo Idrijska Postrv. In naš festival se je rodil zaradi te postrvi – da zavarujemo njene reke, okolje, ki napaja vodotoke, in ohranjamo Idrijsko Postrv.

Dobrodošli na festival posvečen vodi, rekam, okolju in Idrijski Postrvi.

http://www.idrija-flyfest.si/