Potočna postrv je izredno zanimiva za muharjenje. V reki Idrijci potočna postrv ni avtohtona, temveč so jo vlagali v vode prav zaradi ribolova. Odkar je skrb za avtohtono soško postrv postala prevladujoća je potočna postrv postala nezaželjena.
Zelo rada ima razgibano strugo, tolmune, spodjedene bregove, korenine in večje skale v vodi. Oblika potočne postrvi je v glavnem odvisna od okolja v katerem živi. Njena velikost in oblika sta odvisni od habitata, velikosti njenega življenskega prostora, količine hrane in doseže velikost tudi do 80 cm. Razporeditev pik in peg je pri vsaki postvi drugčna, pri nekaterih so pege in pike majhne in številčne, pri drugih pa velike in maloštevilčne.Na splošno je postrv po hrbtu rjavkasta ali črnikasta, po bokih in trebuhu pa oranžnorumena do belkasta. Kljub vsemu pa se barva kože prilagaja okolju tako, da jo je v vodi težko opaziti.
Postrv je izredno plašna riba in v kolikor jo preplašimo panično beži in splaši še ostale bližnje ribe. Njeno okolje je hladna, bistra voda. Najugodnejša temperatura vode je med 6 in 18 stopinjami Celzija.
Potočna postrv se običajno drsti že novembra. Glede na vremenske razmere pa se drst lahko precej podaljša, ali pa traja samo kakšen teden. Če je dno prodnato lahko vsepovsod vidimo drstne jamice, kamor samice odlagajo ikre. Samica v drstno jamico odloži ikre, največji samec pa skrbo pazi na samico in ko ikre oplodi jih samica zasuje z drobnim peskom. Mladice imajo mladostne proge, ki potekajo prečno čez boke. Spolno zrelost dosežejo v različni starosti glede na vodo, včasih že po enem letu, včasih pa šele v drugem ali tretjem letu starosti.
Sezona ribolova se začne v aprilu, ko je lahko še zelo mraz in zaradi taljenja snega v hribih je voda nekoliko višja. V takem okolju je ribolov uspešnejši s potezanki ter nimfi. V drugi polovici maja in junija pa pridejo do izraza suhe muhe, predvsem v toplem in oblačnem vremenu. V tem času je ribolov uspešen preko celega dneva, v poletnih, vročih dneh pa je uspešnost omejena na večernji skok, ki lahko traja samo uro ali celo manj.